A DEMOKRÁCIÁK HALÁLA

April 28, 2019

Steven Levitsky - Daniel Ziblatt - A DEMOKRÁCIÁK HALÁLA

Letölteni A DEMOKRÁCIÁK HALÁLA könyv ingyen pdf, epub, mobi, rtf és fb2

“Veszélyben van-e a demokrácia? Steven Levitsky és Daniel Ziblatt, a Harvard Egyetem tanárai, akik több mint húsz éve tanulmányozzák a demokráciák bukásának okait Európában és Latin-Amerikában, úgy vélik, hogy a válasz a kérdésre igen. A demokráciák bukását immáron nem kíséri nagy zaj - forradalom vagy államcsíny -, inkább csak hüppögés: a legfontosabb intézmények - mint a bíróságok és a sajtó - lassú és folyamatos meggyengülése, a régóta meglévő politikai normák fokozatos eróziója. A politikusok némelyike manapság ellenségként tekint az ellenfeleire, megfélemlíti a szabad sajtót, és azzal fenyegetőzik, hogy nem fogadja el a választások eredményét. A hatalmon lévők igyekeznek meggyengíteni a demokrácia intézményi bástyáit, ideértve a bíróságokat, az állambiztonsági szolgálatokat és az etikus magatartás betartásának ellenőrzésére hivatott hivatalokat. Átírják a választási törvényeket, újrarajzolják a választói körzeteket, sőt sokaktól még a választójogot is megvonják, csak hogy megőrizzék a hatalmukat.
A jó hír az, hogy az autokráciához vezető autópályán számos lehajtó van. Levitsky és Ziblatt több évtizedes kutatás, valamint a történelmi és globális példák sokaságának felhasználásával az 1930-as évek Európájától a mai Magyarországig, Törökországig és Venezueláig, továbbá az amerikai Dél Jim Crow-korszakáig bemutatja, miként halnak meg a demokráciák, és miként lehetne az amerikai demokráciát megmenteni.
„A láthatatlan mérkőzés fejleszti a fantáziát, megmozgatja az agysejteket, megkönnyíti a szurkolók életét.” – Grecsó Krisztián fociról és az M4-es csatornáról.
Kortárs irodalom mellett többek közt fociról, antiszemitizmusról és Jane Austenről is olvashattok az Élet és Irodalom friss számában.
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>A demokráciák halálának nagyon jól felismerhető kórképei vannak, de ahhoz, hogy észrevegyük a vírus terjedését, figyelnünk kell, mielőtt túl késő lenne.
Vége a karácsonynak, a szeretet ünnepének. Éppen itt az ideje visszatérni a valósághoz és szembenézni a rideg tényekkel: Magyarországon a demokrácia az utolsókat rúgja.
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>

A DEMOKRÁCIÁK HALÁLA

Könyv adatok
Cím: A DEMOKRÁCIÁK HALÁLA

Szerző: Steven Levitsky - Daniel Ziblatt

Kiadó: Kossuth Kiadó

Oldalszám: 304 oldal
Megjelenés: 2018. szeptember 10.
ISBN: 9789630993029
Méret: 230 mm x 160 mm x 15 mm

Olvasni online A DEMOKRÁCIÁK HALÁLA könyv ingyen

comments powered by Disqus