A Kárpát-medence legkülönlegesebb Árpád-kori templomai II.

April 28, 2019

Németh Zsolt - A Kárpát-medence legkülönlegesebb Árpád-kori templomai II.

Letölteni A Kárpát-medence legkülönlegesebb Árpád-kori templomai II. könyv ingyen pdf, epub, mobi, rtf és fb2

A Dunántúl és a Csallóköz legkülönlegesebb alaprajzi és építészeti sajátosságokat mutató, ősi templomai után a könyvsorozat második kötetében Németh Zsolt a Felvidék nyugati részének kilenc templomával foglalkozik, amelyhez tizedikként egy dunántúli csatlakozik. A szerző, aki a fizika tudomány kandidátusa friss szemmel tekint ezekre az épületekre, és vesz észre rajtuk olyan jellegzetességeket, amelyek korábbi vizsgálói figyelmét elkerülték.
A kiválasztott épületek tárgyalását a VI-XI. század kárpát-medencei történetének áttekintése vezeti be, amely túlnyúlik a bölcsészettudományok kínálta látóhatáron és az ismert régészeti leletek alapján élesen rámutat a fennálló történelmi kép súlyos fogyatékosságaira és ellentmondásaira. Külön fejezet foglalkozik a templomok szakralitásának kérdéskörével és azzal, hogy építőik világszemlélete miként tükröződik a kialakított formákban.
Németh Zsolt a tőle megszokott világos, közérthető stílusban sorakoztatja fel érveit. A könyv olyan, többnyire csak szakmai körökben ismert templomokat von reflektorfénybe, amelyek, bár a határainkon kívül állnak jelenleg, a magyar kulturális örökség elválaszthatatlan részei.

A Kárpát-medence legkülönlegesebb Árpád-kori templomai II.

Könyv adatok
Cím: A Kárpát-medence legkülönlegesebb Árpád-kori templomai II.

Szerző: Németh Zsolt

Kiadó: B.K.L.Kiadói és Reklám Kft.

Megjelenés: 2017. április 21.
ISBN: 9786155725005

Olvasni online A Kárpát-medence legkülönlegesebb Árpád-kori templomai II. könyv ingyen

comments powered by Disqus